úterý 5. března 2013

Druhy roztoků určené pro kontaktní čočky

Při nošení kontaktních čoček dochází na nich k postupnému usazování vápenatých, bílkovinných, lipidických a jiných sedimentů, ve kterých rostou různé mikroorganismy. Proto je nutné čočky řádně čistit vhodnými roztoky, které z nich odstraní tyhle sedimenty a řádně je vydesinfikují. Kontaktní čočky se musí čistit speciálními roztoky, jejichž složení zajišťuje čištění, desinfekci, hydrataci a případně i lubrikaci. Roztoky se liší svým složením pH a tonicitou.

Jedním z mnoha druhů roztoků určených pro čištění kontaktních čoček je peroxidový roztok. Peroxidový roztok je stabilizovaný tříprocentní roztok peroxidu vodíku. Účinek tohoto roztoku spočívá v tom, že při kontaktu peroxidu s katalyzátorem, se peroxid rozkládá na vodu a atomární kyslík. Díky tomu roztok dokáže vyčistit a zároveň desinfikovat kontaktní čočky. Nikdy nesmíte zapomínat na to, že je potřeba kontaktní čočky ponechat v pouzdře s roztokem minimálně několik vteřin, aby mohla proběhnout daná reakce. Počkejte, až reakce skončí, jinak by mohlo dojít k poleptání Vašeho oka.

Image courtesy of  kangshutters/ FreeDigitalPhotos.net

Jak správně vyčistit kontaktní čočku? Existuje několik rad a zásad jak postupovat při čištění čoček. Zaprvé, před vyjmutím kontaktní čočky z očí si řádně omyjte ruce. Poté vylijte použitý roztok z pouzdra určeného pro kontaktní čočky. Vezměte si pouzdro, vymyjte je roztokem na kontaktní čočky a poté naplňte novým roztokem. Po vyjmutí čoček z očí si je položte na dlaň, kápněte na ně pár kapek roztoku a promněte je prsty. Poté je vložte do pouzdra s roztokem.





Žádné komentáře:

Okomentovat