úterý 12. března 2013

Četnost výměny kontaktních čoček

Co znamená četnost výměny? Četnost výměny určuje, jak dlouho je možno kontaktní čočku používat, neboli kolik dní je možné ji nosit. Kontaktních čoček je hodně druhů a každý druh má jinou životnost.

Image courtesy of  marin / FreeDigitalPhotos.net

Kontaktní čočky můžeme tedy rozdělit i podle jejich životnosti. Dělíme je na denní, to jsou takové kontaktní čočky, které ráno nasadíme a večer je vyndáme a vyhodíme. Dále máme čočky čtrnáctidenní a měsíční, které každý večer z oka vyjmeme a vložíme je do předem připraveného roztoku, určeného na kontaktní čočky pro desinfekci a opětovné získání vlhkosti. Pokud chcete užívat kontaktní čočky déle jak měsíc, samozřejmě máte tu možnost. Může se si pořídit konvenční čočky čtvrtletní nebo i roční. Tenhle typ čoček je však méně používán, kvůli jejich obtížnější údržbě. Jedná se o kontaktní čočky  které jsou velice dobře propustné pro plyny. Jejich trvanlivost je tedy vysoká mohou vydržet i několik let.

Image courtesy of  marin / FreeDigitalPhotos.net

Víte si rady s tím jak správně pečovat o kontaktní čočky? Péčí o čočky se označuje jejich čištění, desinfekce, případně lubrikace a udržování smáčenlivosti a to pomocí speciálních roztoků. Je úplně jedno, jaký typ kontaktních čoček užíváte, neboť péče o čočky je nutná při nošení všech typů kontaktních čoček kromě čoček jednodenních. Je velice důležité, abyste kontaktní čočky čistili pouze v roztocích k tomu určených. Používejte tedy pouze roztoky na kontaktní čočky. Ochráníte tedy tak Vaše oči před škodlivými bakteriemi, které mohou ve Vašich očích způsobit ošklivé záněty.

Žádné komentáře:

Okomentovat