středa 20. března 2013

Jak pečovat o kontaktní čočky

Pečovat o kontaktní čočky znamená, pečlivě je čistit. Pod pojmem péče můžeme tedy zařadit čistění kontaktních čoček, desinfekci, případně lubrikaci kontaktních čoček a také udržování smáčenlivosti. Všechny tyhle děje musí být provozovány pomocí speciálních roztoků na kontaktní čočky. Péče o čočky je nutná při nošení všech typů kontaktních čoček kromě čoček jednodenních, které se nosí jen jeden den a po vyjmutí z oka se vyhodí.

Image courtesy of  graur codrin / FreeDigitalPhotos.net

V minulosti se kontaktní čočky udržovaly pouze fyziologickými roztoky, jednalo se zejména o kontaktní čočky měkké. Docházelo tak k jejich čistění a následně k tepelné desinfekci. U tvrdých kontaktních čoček probíhalo čištění tak, že se pouze oplachovaly, neboť vyvaření u nich nebylo možné. Jednalo se o velice zdlouhavý způsob údržby kontaktních čoček a byl poměrně nedokonalý. Postupem času fyziologické roztoky byly nahrazeny speciálními roztoky určenými na čistění kontaktních čoček, jejich desinfekci a i případně lubrikaci. Nevýhodu bylo to, že nositelé kontaktních čoček museli používat několik různých roztoků. V dnešní moderní a vyspělé době používáme pouze univerzální roztoky, které nám zaručí čistotu kontaktních čoček i jejich desinfekci a lubrikaci.

Co si pod pojmem roztok na kontaktní čočky představit? V tomhle odstavci si povíme něco více o roztocích. Kontaktní čočky a roztok na jejich čistění spolu tvoří nerozlučitelnou dvojici, protože kontaktní čočky musí být dezinfikovány a hydratovány pouze v roztocích k tomu určených. Tedy čočky se čistí speciálními roztoky, jejichž složení zajišťuje čištění, desinfekci, hydrataci a případně i lubrikaci. Roztoky se liší svým složením, ale naopak u všech musí být zachována sterilita a musí mít vodné pH a tonicitu.

Image courtesy of  graur codrin / FreeDigitalPhotos.net

Žádné komentáře:

Okomentovat