středa 28. srpna 2013

Mohou nosit kontaktní čočky i děti?

Co myslíte, je dobré, aby děti nosily kontaktní čočky? V kolika letech je mohou začít nosit? Odpovědi jsou různé. Protože věk, od kdy se mohou začít nosit kontaktní čočky, není nikterak limitován.

Co se týká úspěšného nošení kontaktních čoček, to závisí především na zodpovědnosti a přístupu dítěte, než na jeho věku. Velmi důležité je to, aby nejprve rodiče společně se svými dětmi navštívili kontaktologa neboli očního specialistu, který je bude informovat o výhodách či nevýhodách různých typů kontaktních čoček. Proto tedy většina rodičů dá na rady kontraktologů, ale je to pro jejich děti to správné řešení?

Image courtesy of  Clare Bloomfield / FreeDigitalPhotos.net

Nyní se zaměříme na děti ve věku předškoláků a malých školáků. Předškolákům a malým školákům většinou nasazují a vyndávají kontaktní čočky rodiče. Proto je tedy velice důležité, aby rodiče byli poučeni jak s danými kontaktními čočkami zacházet a především jak o ně pečovat, neboť pokud by tomu tak nebylo, nesprávná péče o kontaktní čočky, může do očí dostat nečistoty a i dokonce oko nepříjemně poranit. Musí být tedy kladen velký důraz o péči kontaktních čoček.
 
Postupem času, když děti rostou a stárnou, musí je rodiče naučit, jak si sami zvládnou nasadit kontaktní čočky. Důležité je, aby se děti naučili, jak s kontaktními čočkami zodpovědně chovat a jak o ně pečovat. Ze začátku jsou vhodnou volbou jednodenní kontaktní čočky, a to z toho důvodu, aby se děti naučili řádnou manipulaci s nimi. Tyto kontaktní čočky totiž nepotřebují žádnou speciální péči a po jednom dni používání je vyhodíte a vyměníte za nové.

S postupem času jak děti rostou, by měli být kontaktní čočky nahrazovány například za kontaktní čočky čtrnáctidenní, popřípadě kontaktní čočky měsíční. Dětem v tomto věku kontaktní čočky přidávají na sebedůvěře, neboť spousta dětí je vystavena obrovskému stresu jenom kvůli tomu, že nosí brýle. Jsou vystavovány posměchu od ostatních vrstevníků.

Image courtesy of  Arztsamui / FreeDigitalPhotos.net

Žádné komentáře:

Okomentovat