středa 19. června 2013

Pravidelná výměna kontaktních čoček zvyšuje Vaše zdraví i pohodlí - 2. část

V minulé části jsme si pověděli, proč musí být kontaktní čočky vyhozeny po uplynutí doby používání. Dozvěděli jsme se, že pravidelná výměna kontaktních čoček spočívá i v tom, že je po uplynutí doporučené doby nošení vyjmeme a vyhodíme. Doporučená doba odpovídá vlastnostem kontaktní čočky, je tedy velice důležité dodržovat danou dobu a nepřekračovat ji.
V dnešním díle si povíme, co jsou to usazeniny a proč by se měli z kontaktních čoček co nejvíce odstraňovat.

Image courtesy of marin / FreeDigitalPhotos.net


Co jsou to usazeniny?
Za usazeniny jsou považovány bílkovinné a tukové vrstvičky slzného filmu, které jsou usazovány na povrchu kontaktních čoček. Pokud dojde k namnožení těchto usazenin, mohou naše oko začít dráždit. Pokud budeme kontaktní čočky používat po delší dobu než je určena, mohou namnožené usazeniny způsobit nepohodlí a pálení. Pokud nejsou usazeniny odstraňovány, po delší době se stávají toxickými. Mohou dokonce vyvolat ty nejtěžší chronické záněty očí, akutní vředy rohovky a také se dá vyvolat i alergie na kontaktní čočky. Pokud nastane taková situace, vyžaduje si komplikace poměrně dlouhou dobu na vyléčení.

Image courtesy of marin / FreeDigitalPhotos.net

Pokud se jedná o přenášení kontaktních čoček, tak najdou se i takové výjimky, které nemusí pociťovat žádné nepohodlí. Jsou to šťastní jedinci, kterým usazeniny nedělají žádný problém. Proč tedy v tomto případě nepřenášet kontaktní čočky? Důvodem je velmi závažná choroba zvaná vaskularizace. Její příznaky nemusí být pociťovány a hlavní nebezpečím je to, že nejsou vidět. Projevuje se drobnými, okem neviditelnými žilkami, které pomalu prorůstají rohovkou. Pokud dospěje tato choroba do pokročilého stádia, můžeme přestat i vidět. Jedná se tedy o velice závažnou chorobu.

Rada tedy zní, klaďte velký důraz na hygienu kontaktních čoček a také na jejich pravidelnou a včasnou výměnu.

Kam dál? http://eshop.fokusoptik.cz/kontaktni-cocky/

Žádné komentáře:

Okomentovat