čtvrtek 17. ledna 2013

Řízení a kontaktní čočky?

Jste vlastníkem řidičského průkazu? A jak je to u Vás s kontaktními čočkami? Jestli jste vlastníkem kontaktních čoček a máte i řidičský průkaz, pak byste měli znát několik zásadních informací o řízení s kontaktními čočkami. Porušujete nějaké zákony nebo ne?

Podle zákona musí být ve Vašem řidičském průkazu uvedeno, zda máte nějakou oční vadu. Jedná se o řádek 12. V něm je uveden tzv. harmonizační kód, který policisty informuje o nutnosti brýlí nebo kontaktních čoček. Pokud máte v řidičském průkazu uvedeno, že při řízení vozidla musíte nosit brýle, může nastat velký zádrhel, když budete mít místo brýlí kontaktní čočky.

Image courtesy of  graur codrin / FreeDigitalPhotos.net

Pokud máte ve Vašem řidičáku uvedeno, že musíte řídit vozidlo s dioptrickými brýlemi. Tak Vám nezbývá nic jiného než s tím smířit, neboť budete-li mít místo brýlí kontaktní čočky  tak porušujete zákon. Pokud chcete řídit s kontaktními čočkami, musíte si je nechat zapsat do řidičského průkazu. První věc, kterou musíte udělat je navštívit lékaře, buď očního specialistu, nebo plně postačí Váš obvodní lékař. Ten Vám za 200 Kč vystaví zdravotní potvrzení, které bude obsahovat povolení o využívání kontaktních čoček při řízení. Poté stačí potvrzení předložit na dopravním inspektorátu, kde Vám nový řidičský doklad vystaví. Bude Vás to stát pouhých 50 Kč.

Teď už víte jak na to a nyní bude vše v pořádku a nic Vám nebrání v tom řídit s kontaktními čočkami. Navíc zajisté oceníte možnost, nasadit při slunečních dnech sluneční brýle. Kontaktní čočky jsou tedy mnohem pohodlnější než obyčejné brýle.


Žádné komentáře:

Okomentovat