úterý 8. ledna 2013

Budoucnost kontaktních čoček aneb kontaktní čočka jako nosič očních léků

V dnešní moderní a velice vyspělé době medicína dokáže neuvěřitelné zázraky. Medicína jde neustále kupředu. Co se týká kontaktních čoček, vědci se již několik let snaží najít další využití kontaktních čoček. Dospěli k tomu názoru, že kontaktní čočky by mohly kontrolovat procesy v těle projevující se na očích. Tedy mohli by například hlídat hladinu cukru u pacientů s cukrovkou, fungovalo by to na základě kvality slzného filmu.

Image courtesy of  jscreationzs / FreeDigitalPhotos.net

Kontaktní čočky by se mohli dát ve velice blízké budoucnosti využít pro léčbu alergických zánětů spojivek. Nyní jsou k léčbě využívány běžné oční kapky proti zánětům, ale ty by mohly být nahrazeny podobnou aplikaci léčivé látky pomocí kontaktních čoček.

Pro výzkum bylo použito čtrnáct komerčně dostupných druhů kontaktních čoček, aby se dalo zjistit, jak se do materiálu jednotlivých typů čoček vstřebává a jak se z nich uvolňuje látka ketotifen fumarát, antihistaminikum pro léčbu alergických zánětů spojivek. Při zkoušení byly zastoupeny všechny druhy kontaktních čoček. Jako jsou například kontaktní čočky silikon-hydrogelové i hydrogelové, denní čočky i čočky vícedenní.

U výzkumu se prokázalo, že většina kontaktních čoček dokáže vstřebat stejnou či větší dávku ketotifen fumarátu, která se běžně používá při dávkování očními kapkami dvakrát denně. Dospělo se k závěru, že v prvních dvou hodinách je kontaktní čočka schopna uvolňovat léčivo poměrně rychle a poté se uvolňování velice zpomalí, až téměř zastaví. Aby mohly kontaktní čočky nahradit funkci kapek, při léčení zánětů očí, je třeba upravit používané materiály kontaktních čoček tak, aby se léčivo uvolňovalo "na míru" lékům, které jsou k léčbě používány.

Žádné komentáře:

Okomentovat