úterý 15. ledna 2013

Co je to kontaktní čočka?

O kontaktní čočce se dá říct, že je to moderní optická zdravotní pomůcka určená k nasazení přímo na oční rohovku. Její funkce je především taková, že slouží k odstraňování vad zraku. Mezi vady zraku patří krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus nebo také presbyopie. Kontaktní čočka nám dokáže ochránit oko před některými očními nemocemi. Může mít i funkci kosmetickou v případě změny barvy oka, při použití barevné kontaktní čočky.

Image courtesy of  m_bartosch / FreeDigitalPhotos.net

Dalo by se říct, že kontaktní čočky jsou již v dnešní době plnohodnotnou náhradou za klasické brýle. Mnoho nositelů na ně nedá dopustit a od té doby co začali nosit kontaktní čočky, si na brýle už ani nevzpomněli. Jiní zase používají čočky jako potřebný doplněk k nošení brýlí.

První vznik kontaktních čoček je datován od konce 19. století. V průběhu několika desítek let se kontaktní čočky  díky modernějším technologiím značně změnily. Kontaktních čoček opravdu veliké množství a dají se dělit podle několika kritérií. První dělení je dělení podle materiálu. Máme tedy kontaktní čočky měkké a tvrdé. Dále se dají kontaktní čočky dělit podle délky nošení. Tedy přesně nám určují, jak čočku můžeme dlouho nosit. Kontaktní čočky se rozdělují i podle četnosti výměny, tedy jak často můžeme kontaktní čočku z oka vyjmout. Potom dále máme kontaktní čočky, které se dají nosit jen přes den nebo kontinuálně i přes noc. Samozřejmě nesmíme zapomenout na barevnost kontaktních čoček, neboť kontaktní čočky se dají pořídit v mnoha barevných kombinacích.

Žádné komentáře:

Okomentovat