středa 13. února 2013

Kontaktní čočky – diabetes neboli cukrovka

Diabetes, neboli známěji cukrovka, způsobuje to, že působí na metabolické procesy v těle. Kvůli kolísání cukru v krvi dochází k nevyvážené ostrosti zraku. Kolísání hladiny krevního cukru při nošení kontaktních čoček způsobuje to, že je ovlivněna hladina slzného filmu, který je bezprostředně potřeba k pohodlnému nošení kontaktních čoček.
Může tedy cukrovka ovlivnit nošení kontaktních čoček? Musí se diabetici vzdát možnosti nosit kontaktní čočky? Odpověď je jednoznačná, nemusí.

Image courtesy of  healingdream / FreeDigitalPhotos.net

Vědci provezli výzkum a jejich studie se zabývaly porovnáváním fyziologické a subjektivní reakce na nošení kontaktních čoček u lidí s cukrovkou a lidí bez této metabolické poruchy. Dospěli k závěru, že obě skupiny mají obdobnou reakci na kontaktní čočky a nedetekovatelné nežádoucí účinky.

Do výzkumu bylo vybráno 15 uživatelů kontaktních čoček s cukrovkou a dalších 15 zdravých jedinců, kteří také používají kontaktní čočky  Jednalo se o skupiny lidí pohybující se okolo čtyřiceti let. Všichni účastníci během studie používali denní čočky s vysokou propustností pro kyslík.

Výzkum probíhal po dobu dvou měsíců, u uživatelů byla měřena ostrost zraku, tloušťka rohovky a další parametry potřebné k výzkumu. Uživatelé v průběhu vyplňovali dotazníky týkající se kvality zraku a komfortu nošení. Mezi uživateli kontaktních čoček s cukrovkou a uživateli bez ní nebyly zaznamenány žádné velké rozdíly. Vědci tedy dospěli k závěru, že užívání čoček pro cukrovkáře je zcela totožné jako pro zdravé jedince. Jediný rozdíl nastal v tom, že účastníci testu s diabetem nosili kontaktní čočky více hodin oproti účastníkům, kteří tohle onemocnění neměli. Tedy užívání kontaktních čoček se zdálo být pro cukrovkáře dokonce pohodlnější.

Žádné komentáře:

Okomentovat