úterý 7. května 2013

Pravidelná výměna kontaktních čoček zvyšuje Vaše zdraví i pohodlí - 1. část

Hodně častá otázka zní, proč vyhodit pár kontaktních čoček po jeho uplynutí doporučené doby k nošení? Je možné si prodloužit dobu nošení kontaktních čoček alespoň o pár dní?  Není tak náhodou doba nošení kontaktních čoček jen dobře vymyšleným marketingovým tahem?  Na tyhle otázky a i další Vám jednoznačně odpovíme v našem článku.
Pravidelná výměna kontaktních čoček spočívá i v tom, že je po uplynutí doporučené doby nošení vyjmeme a vyhodíme. Doporučená doba odpovídá vlastnostem kontaktní čočky, je tedy velice důležité dodržovat danou dobu a nepřekračovat ji.

Image courtesy of  marin / FreeDigitalPhotos.net


Přesně stanovená doba nošení
Kontaktní čočky mají svůj povrch přesně konstruovaný, z toho důvodu různě odolává usazeninám. Denní kontaktní čočky jsou určeny pro používání pouze na jeden jediný den. Neměli by být nošeny tedy více než jeden jediný den. Dále se můžeme na trhu setkat se čtrnáctidenními kontaktními čočkami, které se nemají používat více jak čtrnáct dní. Každý povrch kontaktní čočky je upraven přesně k době jeho použití.

Z jakého důvodu mají kontaktní čočky dobu nošení?
Každá kontaktní čočky má speciálně upravený povrch, který je hladký a smáčivý, díky těmto vlastnostem je odolný proti usazeninám. Avšak ani nejlepší povrch kontaktní čočky nedokáže zabránit tvoření usazenin. Usazeniny jsou na povrchu každé kontaktní čočky usazovány ve značné míře. Každý den se na kontaktních čočkách usazuje více a více nečistot, proto musí být pravidelně a důkladně čištěny, aby bylo alespoň zmírněno usazování nečistot, protože ani nejdůkladnější čištění nedokáže zabránit úplnému usazování nečistot na kontaktních čočkách.


Image courtesy of  marin / FreeDigitalPhotos.net

Žádné komentáře:

Okomentovat