středa 10. dubna 2013

Kontaktní čočky - tvrdé nebo měkké - část první

Kontaktní čočky se dělí do dvou velkých skupin. Rozdělují se na kontaktní čočky měkké a kontaktní čočky tvrdé. Obě tyhle skupiny se dají rozdělit na další specifické podskupiny. Nejprve se povíme věci týkající se měkkých kontaktních čoček a poté i něco málo o tvrdých kontaktních čočkách.


Image courtesy of  codrin / FreeDigitalPhotos.net

Měkké kontaktní čočky se dělí na hydrogelové, silikon-hydrogelové a hybridní, což znamená, že střed kontaktní čočky jsou RPG a okraje jsou měkké. Tenhle typ kontaktní čočky se již v dnešní době používá velice zřídka. Postupem času byly některé druhy silikon-hydrogelových kontaktních čoček schváleny pro prodloužené nošení, díky své vysoké propustnosti kyslíku. Občas jsou s tímto typem spojené komplikace, proto není příliš doporučován.

Mezi tvrdé kontaktní čočky můžeme zařadit PMMA , což jsou čočky tvrdé a plynům nepropustné. Dále RGP, zkratka vznikla z anglického "rigid gas permeable", které jsou tvrdé a plynopropustné. O tvrdých kontaktních čočkách by se dalo říct, že jsou určeny pro dlouhodobější nošení, například roční. S tímto typem nejsou spojovány téměř žádné komplikace, pro jsou více doporučovány než měkké kontaktní čočky.

Image courtesy of  graur codrin / FreeDigitalPhotos.net

Hlavní výhodou tvrdých kontaktních čoček je, že mají stabilní tvar a jejich optické vlastnosti se při aplikaci na oko nemění. Jejich životnost je vysoká, až několik let, díky tvrdému materiálu. Jejich údržba je velice jednoduchá. Jsou také schopné korigovat přirozeně nepravidelný tvar rohovky tím, že mezi povrchem čočky a rohovkou vzniká slzná čočka, která kompenzuje vady rohovky.

Další info: http://eshop.fokusoptik.cz/kontaktni-cocky/

Žádné komentáře:

Okomentovat